PWO Clinical Leadership

03/10/2017 Nieuws andere

Beste collega

Kwaliteit van zorg, betrokkenheid van de verpleegkundige in de zorgverlening, samenwerken in teamverband, visie op de verpleegkundige van de toekomst. Deze concepten spelen een belangrijke rol in de huidige verpleegkundige zorgverlening en wij zijn geïnteresseerd in jouw mening hierover!

Als onderzoekers van het project ‘clinical leadership’ zijn wij verbonden aan de Arteveldehogeschool. Nele De Roo, Sabrina Nachtergaele en Marlies Van Hecke zijn docent binnen de opleiding verpleegkunde en David Boterbergh is betrokken vanuit de opleiding sociaal werk.

In een vorige fase van het onderzoek kwamen we via een internationale literatuurstudie en focusgroepsgesprekken tot een definitie van clinical leadership. Dit concept draait om verpleegkundigen die dagelijkse zorg verlenen, een rolmodel zijn, anderen beïnvloeden, motiveren en inspireren met hun waarden en overtuigingen en zo de zorg verbeteren hoewel ze hiertoe geen formele autoriteit hebben. Eigenschappen zoals klinische expertise, effectieve communicatie, flexibiliteit en verantwoordelijkheid zijn hier onlosmakelijk mee verbonden en er is een duidelijke positieve link tussen clinical leadership en kwaliteit van zorg. Deze fase van ons onderzoek bestaat er uit om inzichten te verzamelen over het bewust zijn van clinical leadership en de noden en belemmeringen die er mee samenhangen. Kortom willen we jullie ervaringen uit de praktijk verzamelen.

Ben je verpleegkundige, hoofdverpleegkundige, HR manager of leidinggevende en tewerkgesteld in een ziekenhuis, dan zijn wij benieuwd naar jouw mening!

We gaan samen in gesprek over het onderwerp ‘clinical leadership’. Participatie aan het onderzoek betekent dat je direct betrokken bent bij nieuwe inzichten in de verpleegkundige literatuur en praktijk en dat jouw mening hier deel van uit maakt. Tevens kan het voor jou een eerste kennismaking zijn met de competentie ‘participatie aan wetenschappelijk onderzoek’. Voorkennis over dit concept is niet vereist, het gaat om je mening.

De gesprekken kunnen doorgaan in je eigen instelling of op onze hogeschool (voetweg 66, Gent). Belangrijk is praktische haalbaarheid en een rustige gesprekslocatie. De planning gebeurt in wederzijds overleg in de periode september-november 2017. We voorzien hiervoor een tijdsspanne van maximaal een uur, sommige gesprekken zullen vermoedelijk vroeger afgerond kunnen worden. Alle verzamelde gegevens worden op vertrouwelijke manier behandeld.

Indien je graag meewerkt aan ons onderzoek, kan je via onderstaand formulier je contactgegevens invullen zodat we verder kunnen afspreken: https://docs.google.com/forms/d/1KDPMYUYDT1FCsRvsJzTSIx00RqpqwSEeaY5a9qzf3nU

Voel je je aangesproken en twijfel je terzelfdertijd? Contacteer ons! Deelname blijft vrijblijvend. Ook bij andere vragen neem gerust vrijblijvend contact op met ons!

Ken je anderen die hierin geïnteresseerd zijn? Deel dit gerust verder!

Nele De Roo, Sabrina Nachtergaele, Marlies Van Hecke en David Boterbergh

nele.deroo@arteveldehs.be

09/234 76 19

Terug naar het overzicht >>